08/02/2017
S'escriu aigua, es llegeix democràcia
F Joan Arévalo
Joan Arévalo
President de la Comunitat Minera Olesana

El món local pateix un infrafinançament estructural respecte els serveis que presta a la ciutadania. La Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, va permetre als municipis triar entre gestió pública o gestió privada.

 

Des de llavors, el sector privat de l'aigua ha anat prenent espai al sector públic, el qual fins llavors havia estat un monopoli ( l'aigua per naturalesa és un marcat captiu). Els ens locals varen destinar la seva capacitat d'endeutament públic a a fer inversions més populars, necessitant recórrer al finançament privat a costa d'assumir-lo en la despesa corrent o en els rebuts de l'aigua dels ciutadans dels municipis.

 

La immensa majoria dels ciutadans no tenen un coneixement suficient de què és i el que comporta i representa la gestió de l'aigua a la seva ciutat, vila o poble. Els veïns són clients d'una empresa que gestiona la seva aigua. Són ciutadans passius d'un servei públic que el municipi els garanteix, però no els fa participar d'aquesta gestió.


Actualment no hi ha dia que no es faci saber que hi ha Ajuntaments, a casa nostra, a Espanya i també a Europa que fan gestions per remunicipalitzar el servei d'aigua. Aquesta reacció col•lectiva està en contra de continuar amb la privatització de l'abastament d'aigua i opta per una gestió directa, més sostenible, més econòmica i més participativa.

 
La gestió pública i democràtica de l'aigua com una opció més sostenible i transparent ha arribat per quedar-se. Tot això comporta uns reptes a la governança municipal marcats per l'establiment d'autèntics mecanismes de transparència i participació ciutadana:
 

Estructurar una xarxa social, local, de col•laboració, per promoure l'autogestió de l'abastament d'aigua municipal com un servei bàsic imprescindible i de primera necessitat.

  • Crear consciència social del fet que l'aigua és un bé comú i públic, no una mercaderia.
  • Donar compte als ciutadans el que suposa que l'abastament d'aigua estigui en mans d'empreses privades (capitalistes).
  • Explicar quins són els guanys obtinguts per l' Ajuntament, per mitjà dels cànons concessionats, i quins són els sobrecostos repercutits a tots els usuaris (veïns) a l'hora de pagar el rebut de l'aigua.

Una nova gestió de l'aigua és possible


Si fem les coses iguals els resultats sempre seran iguals; si canviem la manera de fer el resultat serà diferent. La plataforma Aigua.coop, que promou la Comunitat Minera Olesana SCCL, empresa cooperativa, adherida al Grup Empresarial CLADE, vol facilitar el coneixement, assessorament i viabilitat econòmica-financera i social-administrativa per la constitució d'una empresa cooperativa, especialment indicada en el context social i econòmic del present i del futur.

 

Aigua.coop també ofereix eines d'assessorament i fa accions directes, si es requereix, de formació al personal o aportació de mitjans materials per gestionar el servei.

 
La motivació de la Comunitat Minera Olesana SCCL és difondre el sistema cooperatiu i l'economia social. El cooperativisme, i molt especialment les entitats que en formem part, jugarem un rol fonamental en aquest procés de democratitzar la gestió de l'aigua. Es tracta d'una proposta de construcció col•lectiva més enllà dels resultats que es vagin obtenint. Com a cooperativistes tenim el deure d'explicar els avantatges que sostenen el sistema cooperatiu, en quant que motiva i afavoreix la participació dels ciutadans i els fa més sostenibles i corresponsables de la gestió.

 

També volem que el ciutadà de cada poble, vila o ciutat senti l'aigua com una bé propi, com un bé de la comunitat, i que sigui un guarda atent d'aquest bé tan preuat com és l'AIGUA.
 

COMPARTEIX
Escriure un comentari
* Camps obligatoris
 
Oficina Virtual
Companyia
Companyia
La Comunitat Minera Olesana és una Societat fundada l’any 1868 per un grup d’Olesans esperonats pel modernisme...
 
 
Contacte 
Contacte
Contacte
Us animem a fer-nos arribar el seu suggeriment, reclamació o queixa a fí i a efecte de poder oferir-vos un servei més eficaç i de qualitat
Instal·lacions 
Mapainstal·lacions
 
 
 
Consells d'ús d'aigua 
 
 
 
Newsletter
Vols rebre l'actualitat de la Comunitat Minera Olesana al teu correu? Subscriu-te i et mantindrem informat.