Joan Arévalo
President de la Comunitat Minera Olesana
Des de 1868, la Comunitat Minera Olesana autogestionava un bé irrenunciable per la ciutadania, de caràcter basic i necessari pel desenvolupament de la vida humana: l'aigua.
L'any 1992, la CMO va viure la transformació en Cooperativa de Consumidors i Usuaris, amb la voluntat de continuar prestant el servei d'aquest bé essencial, de forma no-mercantil i no governamental. A més, va marcar-se també com a repte l'optimització de processos en favor de l'eficiència i el consum conscient, així com la participació democràtica de la ciutadania.
La transformació en Cooperativa ens assegurava assolir els següents objectius:
- La universalitat del Model Cooperatiu.
- La igual distribució: totes les persones necessiten, en condicions normals, una proporció (el tram bàsic) idèntica d'aigua, amb independència del nivell socioeconòmic o altres condicions personals.
- El model de Gestió: tots el socis i sòcies tenen el mateix poder. La propietat i el poder a l'empresa que la gestiona està repartida per igual entre totes les persones, de tal manera que sempre es compleixi el principi democràtic. El model cooperatiu garanteix aquest dret.
- La necessitat d'assegurar la supervivència de l'entitat: seguir amb els principis dels socis fundacionals, l'any 1868.
- Mantenir la Identitat: relacionat amb l'autogestió del Servei Integral de l'Abastament d'aigua potable al municipi.
- Estar dins del marc polític i jurídic de la Llei de Bases del Regim Local.
- Reafirmar que l'aigua és un bé comunal i democràtic.
En el transcurs d'aquests 25 com a cooperativa s'han assolit els objectius, alhora que ens n'hem fixat de nous, alguns d'ells molt rellevants. Volem exportar la gestió empresarial cooperativa de la Comunitat a altres camps com el de l'energia i els serveis, participant amb altres cooperatives.
Hem crescut en anys i en experiència i ara volem afrontar el futur amb noves experiències i nous reptes. L'objectiu, entre d'altres, és el de testimoniar que el Model Cooperatiu és competent i dona resposta a les exigències democràtiques i de sostenibilitat que exigeixen una part important dels ciutadans. I volem fer-ho impulsant l'autogestió i democratització de la gestió dels serveis públics essencials mitjançant l'Economia Social.