Un Ànec collverd a la zona del riu Llobregat
VÍDEO | El riu Llobregat, un entorn ple de vida que cal preservar
23/07/2019

El riu Llobregat constitueix un espai ple de vida amb espècies animals i vegetals úniques que cal lluitar per mantenir al nostre territori. Amb aquest objectiu, la sèrie de reportatges Bio-Baix ha dedicat un capítol a parlar d’aquest riu al seu pas per la nostra comarca, el Baix Llobregat. El vídeo, distribuït a través de Youtube i al qual entitats com l’Associació Naturalista d’Abrera (ANDA) o la pròpia CMO volen donar difusió, es fixa amb gran detall en els ecosistemes humits que existeixen al voltant del curs fluival. 

 

Així, el documental mostra durant els seus 20 minuts de durada espectaculars imatges que permeten descobrir des del bosc de ribera i diferents espais naturals que envolten el Llobregat fins a la zona en què el riu es barreja amb l’aigua salada del mar. És precisament aquest indret, el Delta, on la biodiversitat s’expressa entre llacunes, dunes i pinedes. Però és un espai en perill. Es tracta d’un fràgil ecosistema que sobreviu dia a dia, malgrat la gran pressió humana que s’hi exerceix.

 

 

 

Associacions com S.O.S Delta del Llobregat denuncien que en els últims 20 anys, les grans infraestructures metropolitanes han afectat de forma directa o indirecta a més de 1500 hectàrees de zones humides, espais naturals i agraris, que en gran manera han desaparegut sota la pressió especulativa urbanitzadora. El principal causant ha estat, especialment, l’anomenat Pla Delta. En ell es contemplaven l’ampliació del port, desviament del riu, i sobretot, l’ampliació de l’aeroport.

 

Segons l’entitat, l’evidència científica d’aquests impactes sobre l’avifauna del Delta ve recollida en un estudi sobre els censos hivernals d’aus aquàtiques. Els censos mostren que l’any 2002 la població de anàtides del Delta es trobava en el seu màxim històric, amb més de 5.000 exemplars d’ànecs, dels quals més de 3.123 eren collverds. Des del 2009, la situació s’ha anat radicalitzant, fins al punt que aquest any 2015, d’1.554 anàtides censades, tan sol 191 eren ànecs collverds. En 13 anys han desaparegut el 69% del total d’ànecs i el 94% de la població de collverds.

 

COMPARTEIX
Escriure un comentari
* Camps obligatoris
 
Oficina Virtual
Companyia
Companyia
La Comunitat Minera Olesana és una Societat fundada l’any 1868 per un grup d’Olesans esperonats pel modernisme...
 
 
Contacte 
Contacte
Contacte
Us animem a fer-nos arribar el seu suggeriment, reclamació o queixa a fí i a efecte de poder oferir-vos un servei més eficaç i de qualitat
Instal·lacions 
Mapainstal·lacions
 
 
 
Consells d'ús d'aigua 
 
 
 
Newsletter
Vols rebre l'actualitat de la Comunitat Minera Olesana al teu correu? Subscriu-te i et mantindrem informat.