IMG 6476
Trenta anys de la cooperativa de l'aigua. Resum de l'evolució de la cooperativa
07/02/2024

La cooperativa de l'aigua celebra tres dècades d'història marcada per un creixent compromís amb la comunitat i l'excel·lència en la gestió del subministrament d'aigua. Algunes de les principals fites i èxits d'aquesta trajectòria inclouen:

1. Creixement del patrimoni net:
Durant aquests trenta anys, la cooperativa ha augmentat per cinc el seu patrimoni net. Aquest creixement és fruit d'una gestió financera eficient, inversions sostenibles i una administració prudent dels recursos.

2. Estalvi en el consum d'aigua:
La implementació de comptadors en cada punt de servei i campanyes d'educació i conscienciació ha conduït a un estalvi significatiu en el consum d'aigua per part dels socis. L'any 1993 el consum domèstic era de 175 l/h/d, actualment el consum és de 101 l/h/dia, un 57,7% menys, Les iniciatives per promoure un ús responsable de l'aigua han estat clau per preservar els recursos hídrics.

3. Augment de l'eficiència en les inversions:
Les inversions realitzades en la xarxa d'abastament, ha estat de més de 425.000 €/ any. En el procés de potabilització s'han aplicat els procediments i les tecnologies innovadores que han estat eficients d'acord amb l'aigua que extraiem. L'augment de l'eficiència, també estat un dels objectius principals a l'hora de fer inversions. La millora, constant de la xarxa de distribució ha millorat l'eficiència passant del 75% al 87%. Actualment, s’està fent una intensa cerca de fuites en la xarxa per millorar, encara més, el rendiment. Amb aquestes accions també s'ha millorat la qualitat del servei i la fiabilitat del sistema.


4. Cost de l'aigua. Fons social per als socis en situació de vulnerabilitat:
El sistema tarifari que aplica la cooperativa és progressiu, i contempla una tarifa social. La cooperativa va crear un Fons Social, l'any 2021, que ha demostrat la responsabilitat social de la cooperativa. Aquest fons ha estat un suport vital per als socis vulnerables, assegurant-se que cap soci en situació de precarietat puntual no pugui disposar del servei d'aigua.
 

 

Pla estratègic energètic 2021
1a fase: Autoconsum.
2a fase: Comunitat Energètica. Comunitat Minera Olesana.


1. Estalvi energètic a través de l'Autoconsum Fotovoltaic: L'adopció d'una instal·lació fotovoltaica (110 Wp) a la coberta del dipòsit de reserva,  va  marcat l'inici i un gran pas en l'estalvi energètic. Aquesta iniciativa  no només reduït els costos operatius, sinó també la dependència de fonts energies no renovables  i a la descarbonització de l'abastament, reduint emissions de CO2. Fent que créixer  la sostenibilitat de la Coop.

 

2. Projecte Fotovoltaic a l'ETAP (Multicoberta).120 mòduls de potència total de 51,500 Wp. La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'Estació de Tractament Potabilitzadora d'Aigua (ETAP) ha estat un projecte addicional per fomentar l'autosuficiència energètica i augmentant la descarbonització i les emissions. Aquesta instal·lació reduirà en un 28% el consum energètic de l’ETAP.
 

Participació: Societats culturals, educatives i cíviques
 

Suport a les entitats socials i educatives: La cooperativa ha estat un suport actiu per a entitats socials, educatives i cíviques a Olesa. S'han proporcionat ajudes significatives per a les seves activitats, destacant la visió de la cooperativa com a part integral del teixit comunitari. També ha participat en l'edició de llibres que han promogut el coneixement d'autors locals.


La Comunitat Minera Olesana.  Escoles i instituts.
La Comunitat col·labora amb escoles i instituts fent divulgació de la Cultura de l'aigua i assessorat als alumnes que fan treballs de recerca en els seus cicles de formació. Fa dos anys que els alumnes de les escoles d’Olesa estan participant en un concurs d’il·lustració per a la realització del calendari que edita la CMO i que ofereix a les persones sòcies.

 

Intercooperació.


La CMO sempre ha tingut com a objectiu la cooperació amb altres cooperatives. Actualment, forma part del Consell Rector de la Federació de Coop de Consum de Catalunya. També està al Consell Rector de CLADE i participa en els projectes de Sostre Cívic i amb altres cooperatives que treballen pel bé comú.


Sector d’abastament d'aigua.
 

La CMO és fundadora de la Cubeta d'Abrera, entitat de titularitat pública i n’ostenta la presidència de la Junta de Govern. També forma part de la Junta de l'Associació Abastament d'Aigües de Catalunya (AAA) i de l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC). És, també, fundadora de la cooperativa de 2n grau Aigua.coop.sccl.

 

Col·laboració social.

La cooperativa també és sòcia de la Coop P.A.U. OLESA i dona suport econòmic per les activitats destinades a les persones grans d’Olesa.

 

També participa i col·labora amb els Voluntaris de la Gent Gran i d’altres entitats.

La CMO anualment fa una aportació econòmica a Caritats i a l’Associació Caritat de Sant Vicenç de Paül (AIC Voluntariat Vicencià)

 

Aquests trenta anys han estat marcats pel creixement, la sostenibilitat i el compromís amb el poble d'Olesa. La cooperativa de l'aigua continua sent un exemple de gestió responsable al país i dins de Social Economy Europe orientada  a la transformació verda del servei d’abastament i de l’economia social.

 

Felicitem-nos tots els olesans i olesanes de tenir la cooperativa de l’aigua.

 

 

 

 

 

 

 

 

COMPARTEIX
Escriure un comentari
* Camps obligatoris
 
0 + 0 -
Quim Sicilia, 13/02/2024 - 08:56h

Benvolgudes/uts moltes felicitats per la gran i bona feina feta i que de ben segur continuareu fent. Quim Sicilia

0 + 0 -
Amador, 10/02/2024 - 19:28h

T'envio aquest primer document, t'aniré passant d'altres. Una abrçada

Oficina Virtual
Companyia
Companyia
La Comunitat Minera Olesana és una Societat fundada l’any 1868 per un grup d’Olesans esperonats pel modernisme...
 
 
Contacte 
Contacte
Contacte
Us animem a fer-nos arribar el seu suggeriment, reclamació o queixa a fí i a efecte de poder oferir-vos un servei més eficaç i de qualitat
Instal·lacions 
Mapainstal·lacions
 
 
 
Consells d'ús d'aigua 
 
 
 
Newsletter
Vols rebre l'actualitat de la Comunitat Minera Olesana al teu correu? Subscriu-te i et mantindrem informat.