aigua
Refresca't de forma sostenible: 10 trucs per estalviar aigua durant l'estiu
04/08/2021

Quan arriba la calor arriba també el moment de buscar fórmules per refrescar-se. I si s’està a casa, això passa, entre altres possibilitats, per l’aigua. Però cal ser conscients que hi ha formes de fer servir l’aigua que eviten que la malgastem. De fet, per evitar-ho és vital conèixer una sèrie de trucs que faran que l’ús d’aquest recurs sigui el més sostenible possible.

 

Cal recordar que només un 3% de tota l’aigua que hi ha a la Terra és dolça. D’aquesta, l’1,74% es troba en forma de gel a les glaceres i als casquets polars. Si en restem l’aigua atmosfèrica, la que forma part dels éssers vius i la de constitució dels sòls, només queda un 0,007% d’aigua disponible per als éssers humans. Per tant, és essencial que la utilitzem sota criteris d’estalvi i que després la gestionem de la manera més eficient possible. És per aquest motiu que, des de la seva fundació el 1868, la Comunitat Minera Olesana gestiona l'aigua com un bé comú. La cooperativa també està compromesa amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 6 de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, que busca augmentar l'ús eficient dels recursos hídrics en tots els sectors i assegurar la sostenibilitat de l'extracció i proveïment d'aigua dolça per fer front a l'escassetat, entre altres. 

 

Aquí t’oferim una sèrie de trucs i consells per fer un bon ús de l’aigua aquest estiu. També trobaràs més consells de la CMO en aquest enllaç, i en aquesta guia editada per la Diputació de Barcelona. 

 

1. Sigues conscient del teu consum diari

 

Una de les primeres coses que cal fer és conèixer el consum diari per saber si la despesa és excessiva. Per a això, es divideix el consum que apareix en la factura en metres cúbics (cada metre cúbic són 1.000 litres) pel nombre de persones que viu a la casa. La mitjana de litres per dia i persona a Olesa de Montserrat és d’uns 107 litres. Si surt més alt, cal pensar seriosament com reduir la despesa.

 

2. Tanca bé les aixetes 

 

No tancar bé les aixetes o tenir-ne alguna en mal estat que no tanca bé pot suposar una despesa excessiva d’aigua. Gota a gota, s’omple un mar. 

 

3. Opta per la dutxa

 

Si et vols refrescar, t’aconsellem fer servir la dutxa en comptes de la banyera. Pots estalviar uns 120 litres d’aigua. 

 

4. Aprofita l’aigua freda de la dutxa

 

A la dutxa, mentre esperem que l’aigua s’escalfi, diposita-la en una galleda. Després la podràs aprofitar per fregar el terra o regar les plantes, entre d’altres usos. 

 

5. Utilitza la rentadora a ple rendiment

 

Cada vegada que es posa la rentadora, el consum és d’entre 60 i 90 litres d’aigua. Si aprofitem al màxim la seva capacitat, reduiràs les vegades d’ús i, per tant, el consum d’aigua.

 

6. No utilitzis aigua per descongelar aliments

 

És una pràctica comuna posar els aliments sota l’aixeta per descongelar-los. Així es malgasten molt litres d’aigua. És millor descongelar els aliments amb temps, deixant-los en la part freda de la nevera o bé a temperatura ambient.

 

7. Compte amb la cisterna del vàter!

 

Un de les despeses d’aigua més elevats d’una casa és a la cisterna del vàter. Per això, és convenient fer-ne servir una amb doble descàrrega. Així pots decidir la quantitat d’aigua que vols utilitzar sense haver de buidar totalment la cisterna cada vegada. 

 

8. Rega les flors durant la nit

 

Per evitar la ràpida evaporació de l’aigua cal regar les plantes quan és de nit. A més, així evitem que els rajos del sol afectin a les fulles ja que les gotes d’aigua podrien cremar-les.

 

9. Les aixetes, sempre obertes poc temps

 

Quan ens rentem les dents o ens afaitem no és bo deixar l’aixeta oberta. Per rentar-se les dents, mulla el raspall a l’inici, tanca l’aixeta, renta’t les dents i torna-la a obrir només quan et calgui esbandir-te la boca. Per afaitar-te, obre l’aixeta només quan sigui necessari, per netejar la fulla o per netejar-te la cara.

 

10. Revisa la instal·lació

 

Evitar les fuites és una bona forma d’estalviar aigua. Per això, cal procurar tenir la instal·lació revisada i en perfectes condicions.

COMPARTEIX
Escriure un comentari
* Camps obligatoris
 
Oficina Virtual
Companyia
Companyia
La Comunitat Minera Olesana és una Societat fundada l’any 1868 per un grup d’Olesans esperonats pel modernisme...
 
 
Contacte 
Contacte
Contacte
Us animem a fer-nos arribar el seu suggeriment, reclamació o queixa a fí i a efecte de poder oferir-vos un servei més eficaç i de qualitat
Instal·lacions 
Mapainstal·lacions
 
 
 
Consells d'ús d'aigua 
 
 
 
Newsletter
Vols rebre l'actualitat de la Comunitat Minera Olesana al teu correu? Subscriu-te i et mantindrem informat.