Imatge d'arxiu
Nou trencament del Col·lector de Salmorres
11/08/2023

L'Agència Catalana de l'Aigua ha comunicat que ahir, dia 10 d'agost a les 18:54, es va produir un trencament del Col·lector de Salmorres, en aquest cas, al terme municipal d'Esparreguera. El trencament ha estat poc important, però pot provocar que la salmorra pugui afectar a la qualitat de les aigües subterrànies per la infiltració al terreny.

 

Cal recordar que la posada en marxa del servei del col·lector, l'any 1989, va permetre assolir una millora espectacular de la qualitat del riu Llobregat. La construcció de les depuradores de Manresa al Cardener, Martorell al Llobregat i Igualada a l'Anoia i d'altres molt importants com les de Terrassa, Sant Feliu de Llobregat i Capellades, com a infraestructura de país que són, constitueixen els sistemes de sanejament pú- blics cabdals per garantir el bon estat de les aigües del Llobregat. Cap installació és per sempre, i el col·lector, amb més de 25 anys de servei, ha donat repetits senyals d'insolvència i necessitats de renovació. Durant el període de 1990- 2012 es van produir 451 trencades, amb intensitat a partir del 2007, registrant-se 36 trencades/any. Totes van ser localitzades al llarg del seu traçat, amb el punt dèbil de la installació a les juntes metàlliques d'unió entre canonades, causa de fuites que van contaminant el sòl i afectant l'agricultura i el bosc de ribera.

 

 

També ho pateixen directament els aqüífers, de manera continuada i permanent, dificultant i posant en risc la possibilitat de potabilitzar l'aigua d'abastament. El projecte del nou col·lector, que duplicarà la capacitat de l'actual, té un pressupost total aproximat de 100 milions d' euros que s'han d'assolir amb un finançament en règim de concessió (inversió inicial per part del constructor, a recuperar amb el tribut dels usuaris connectats).

 

A més, també afectarà les lleres i l'entorn del riu cremats pel grau de salinitat de les aigües que transporta el col·lector; farà que durant aquests anys que manquen per al seu funcionament, com els passats, tinguem una amenaça permanent de contaminació del riu Llobregat que pot perjudicar greument l'entorn i els abastaments d'aigua a la població. Els màxims representants dels Ajuntaments de Monistrol, Olesa, Esparreguera i Abrera han fet reiterades protestes a l'ACA denunciant aquest problema tan greu exigint una solució com més aviat millor. La resposta sempre ha estat la no disponibilitat de finançament per part de l'Agència. La CMO també ha denunciat les contaminacions produïdes pel trencament del col·lectorque han afectat els aqüífers de l' ETAP d'Olesa. 

 

COMPARTEIX
Escriure un comentari
* Camps obligatoris
 
Oficina Virtual
Companyia
Companyia
La Comunitat Minera Olesana és una Societat fundada l’any 1868 per un grup d’Olesans esperonats pel modernisme...
 
 
Contacte 
Contacte
Contacte
Us animem a fer-nos arribar el seu suggeriment, reclamació o queixa a fí i a efecte de poder oferir-vos un servei més eficaç i de qualitat
Instal·lacions 
Mapainstal·lacions
 
 
 
Consells d'ús d'aigua 
 
 
 
Newsletter
Vols rebre l'actualitat de la Comunitat Minera Olesana al teu correu? Subscriu-te i et mantindrem informat.