Els rius, llacs i aqüífers de les planes de Nova Zelanda fa temps que estan patint, especialment en els cursos baixos, on el deteriorament és cada vegada més acusat per culpa principalment dels efectes derivats de la pràctica de l'agricultura intensiva. Així ho destaca Mike Joy, investigador de la Universitat de Victòria (Wellington), en un article al portal iAgua. Tal com assenyala l'expert, en les últimes tres dècades, la qualitat d'aigües als rius ha empitjorat molt en conques urbanes i a les que compten amb pastures. I hi posa xifra: el 85% dels rius en conques amb pastures superen els nivells permesos de nitrats. Aquesta situació ens recorda a l’estat d’alguns aquífers de casa nostra que també están contaminats per un excés de nitrats procedens de l’agricultura intensiva i dels purins de les granges de porcs.
Això provoca que banyar-se en la majoria dels rius de les zones agrícoles de Nova Zelanda sigui un risc per a la salut, a causa de la presència de patògens. Però és que, a més, la intensificació de l'agricultura a Nova Zelanda també contribueix a el canvi climàtic, causant prop de la meitat de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que han augmentat un 13,5% des de 1990. Per Joy, el deteriorament de les aigües a Nova Zelanda prové de l'agricultura. En aquest sentit, afageix que la qualitat de les aigües subterrànies també s'està deteriorant: el 62% dels sondejos de seguiment -assegura- mostren importants augments en nitrats; el 59% presenten concentracions de bacteris indicadors de contaminació fecal (E. coli) que no compleixen amb les normes de qualitat de aigua potable i el 64% mostra una tendència ascendent en la concentració d'E. coli.
Així, tal com explica l'investigador, cal canviar el model d'usos de terra per conrear aliments, a Nova Zelanda però també arreu del planeta abandonant l'agricultura intensiva per adoptar sistemes innovadors que protegeixin i enriqueixin els recursos naturals. Com a alternativa, proposa l'agricultura amb enfocaments més integrals, com l'agricultura regenerativa o l'agroecologia.