Foto AGE 2016
Balanç Social CMO
31/03/2016
INTRODUCCIÓ

Definició de Balanç Social

Segons l'ACI (Aliança Cooperativa Internacional) s'entén com a balanç social tots aquells beneficis addicionals als purament econòmics que les cooperatives transfereixen als seus grups d'influència: els associats, els treballadors de la cooperativa i a la comunitat en el seu conjunt.

Així, doncs, el balanç social "mesura i descriu pràctiques socials, econòmiques i ambientalment responsables més enllà del compliment de la legislació vigent". La Comunitat Minera Olesana i els seus Òrgans Socials han vist la conveniència de fer per primera vegada un Balanç Social i posar-lo en consideració de l'Assemblea de la cooperativa tot seguint allò que assenyalen els principis i valors de les cooperatives.

Podem dir que el balanç social és:

  • Un instrument de l'impacte social de la cooperativa en la seva comunitat.
  • Una avaluació de la relació entre els beneficis socials i l'èxit en els negocis.
  • Una eina estratègica d'avaluació sistemàtica
  • Un instrument comunicacional.

El concepte de balanç social sorgeix a la dècada dels 60 als Estats Units per iniciativa dels propis empresaris, que reconeixen la necessitat d'informar sobre la seva actuació en el medi social.

A Anglaterra es desenvolupa la Social Audit o auditoria social, que controla l'eficiència social de l'empresa. França compte amb un antecedent molt valuós, ja que a l'any 1965 es desenvolupa una experiència de balanç social a la Confederació General de Societats Cooperatives de Producció. Des de l'any 1973 és obligatori per llei el balanç social a Bèlgica i des de 1977 a Portugal i a França.

Hi ha diferents tipus de presentar un balanç social, tot depenent de les característiques de cada país i de cada comunitat, podent-se adaptar. La Comunitat Minera Olesana ha iniciat el compromís de fer un balanç social conjuntament amb el balanç econòmic que cada any aprova l'Assemblea.

Aquest primer balanç utilitzarem una metodologia adaptada als models, més o menys convencionals que s'utilitzen, ja que els Òrgans Socials de la Minera van creure en la necessitat de presentar-lo a l'Assemblea en uns criteris que seran els que s'utilitzaran.

De fet, un balanç social és la constatació de la implicació de la Comunitat Minera Olesana a la comunitat, és el retorn a la comunitat de l'esforç que els socis fan. Com s'ha apuntant abans fixarem quest balanç en unes pautes adaptades, tenint en compte que hi mancaran alguns factors que també compten dins el balanç social, com la participació dels socis a les assemblees, les condicions laborals dels treballadors, la salut i la higiene en el treball i altres aspectes que formen part de la vida de la cooperativa, però que aquesta vegada els deixarem de banda fins que es faci un balanç social més complert.
Per tant dividirem aquest balanç social de la Comunitat Minera en tres blocs específics que ens podran donar una idea del retorn social al conjunt dels olesans i olesanes.


EL BALANÇ SOCIAL

1. Projecte Aigua del segle XXI

El Projecte Aigua del segle XXI és una acció de la Comunitat Minera que fa possible posar èmfasis a la visualització de tots els socis i de tots els olesans que l'aigua és un dret inalienable de les persones.

El dia 1 de maig de 2015 s'inaugurà una nova font pública, es va recuperar la Font de Can Solé amb una acció coordinada amb l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.

2. Activitat Social

El mes de setembre es celebrà una jornada de portes obertes al Mas de les Aigües, amb la finalitat de poder, els socis, veure les instal·lacions der la planta potabilitzadora i, comprovar, l'alta tecnologia que s'aplica en l'extracció, depuració i distribució de l'aigua potable en una visita guiada, sent molt alta la participació.

Van visitar la Minera els alumnes de primer d'ESO de l'escola cooperativa Daina-Isard on se'ls va explicar el funcionament de la Comunitat Minera, així com la importància de l'Economia Social i el fet de que la Minera sigui una Cooperativa.
Els alumnes de tercer d'ESO de l'IES Creu de Saba van fer el seu treball de crèdit de síntesis sobre l'aigua i van fer una visita guiada al Mas de les Aigües.

Una de les activitats tradicionals de la Comunitat Minera és la celebració del seu aniversari cada 8 de desembre amb un concert de sardanes per la Cobla Vila d'Olesa i on es distingeixen entitats que treballen en assumptes socials a Olesa, així com els socis de la Minera que per la seva trajectòria i compromís mereixen aquesta distinció.

3. Solidaritat amb entitats d'Olesa

La Comunitat Minera recolza a les entitats olesanes dedicades al voluntariat i a l'acció social en benefici de les persones que més ho necessiten:

  • Acción contra el hambre.
  • Voluntariat Vicencià.
  • Associació de Voluntaris d'Olesa.
  • Associació Pro Discapacitats Santa Oliva.

Així mateix, la Comunitat Minera, col·labora amb la majoria de les entitats socials i esportives de la Vila, mitjançant aportacions puntuals a les activitats que realitzen.


4. Fent cultura

La Comunitat Minera incentiva, patrocina i edita publicacions de caràcter local, especialment les que fa referència al medi ambient i a la conservació del patrimoni cultural i mediambiental del terme d'Olesa de Montserrat.

COMPARTEIX
Escriure un comentari
* Camps obligatoris
 
Oficina Virtual
Companyia
Companyia
La Comunitat Minera Olesana és una Societat fundada l’any 1868 per un grup d’Olesans esperonats pel modernisme...
 
 
Contacte 
Contacte
Contacte
Us animem a fer-nos arribar el seu suggeriment, reclamació o queixa a fí i a efecte de poder oferir-vos un servei més eficaç i de qualitat
Instal·lacions 
Mapainstal·lacions
 
 
 
Consells d'ús d'aigua 
 
 
 
Newsletter
Vols rebre l'actualitat de la Comunitat Minera Olesana al teu correu? Subscriu-te i et mantindrem informat.